Tråde

SIDEN ER UNDER OMBYGNING!!!

Rune Lak

Rune Lak 

Rune Lak er en af dem, der får ting til at ske. Han er musiker med baggrund i hiphopmusikken. Uddannet elektronisk musiker fra Det Jyske Musikkonservatorium, og startede i 2018 det aarhusianske indie-label, musikproduktionsselskab og booking agentur Blikflak. Han står bag kunstnergruppen SIMA (Sound Installations Music & Art), bag forskellige events som f.eks. Aarhus Lydkunstfestival, The Pink Experience, og Aquatic. Initiativer der på tværs af kunstarter præsenterer totalinstallationer og anderledes koncertoplevelser med udgangspunkt i lyd, rum, tid og med fokus på bæredygtighed, interaktion og medborgerskab. 

Rune Lak er som udgangspunkt komponist, lyddesigner og musikproducer og har arbejdet sammen med mange artister i vidt forskellige lag af genrer og lydformater.  De seneste år har han arbejdet mere koncentreret med at udvikle egne kunstneriske processer og bevæger sig mere og mere på tværs af forskellige kunstformer i hans søgen.

Kunst

Installationskunst, Lydkunst, Interaktionskunst, Imaginær Kunst, Billedkunst.  

Komponist & Producer

Beats og lydlandskaber – forskellige aliasser og collaborationer.

Filmmusik & Lyddesign

Musik og lyd til andre medier

Live

Solo, bands & DJ

Projektledelse

Overblik over forskellige opgaver

Undervisning

Kurser, Workshop og session forløb i – Lydkunst, Lydfilosofi og Filmmusik; – Elektronisk musikkomposition og sangskrivning;
– Musikproduktion, Mix og Master. 

Rune Lak - Komponist & Musikproducer

Fra da Rune var helt lille har optageknappen lyst på kasettebåndoptageren. Med keyboard, pinde at slå rytmer med, børneskrål og god fantasi freestylede han den ene sang uden ord efter den anden. Senere blev energien flyttet hen på trommesæt hvor udgangspunktet var rock i forskellige alternative og eksperimenterende formater. 

Efter mange års bevidst pause fra hobbymusikken, blev han af kedsomhed nødt til at spille keyboard og fandt frem til det her musik ikke kan stoppe. Rune der nu var teenager og hørte meget rap og reggae, ville være rapper, skrev tekster og freestylede til fester. (nogen gange) Uden originale beats holder en rapper ikke længe og det og glæden ved at gå på jagt i musikken var motivationen for at lave beats og der begyndte en rejse ind i lydproduktion, lyddesign, mix og master. Se afsnit under musikproduktion for total musikproduktions-diskografi.

Forskellen fra udgangspunktet med kassettebåndoptageren og en mund fyldt med mælketænder til nu er viden, evner og erfaring. Gåpåmodet er identisk. Rune Lak er og har været med til at komponerer, arrangerer og producerer et hav af udgivelser både som forskellige aliasser og for forskellige artister i forskellige og på tværs af genrer. Herunder et udvalg af aliasser og mere eller mindre faste samarbejdspartnere; 

Ahead (Instrumental håndspillet HipHop)
Jaden Castro (Samplebaseret BeatHipHop)
Oliver Dengsø (ElectroPop & Folk)
Ragu (Sydøstlig Beatmusik)
Beaden (TripHop/Pop)
Rune Lak (Beatmusik)
D-Rune (Sfæriske, teksturfyldte lydlandskaber)
ENLAKO (Improvisatorisk møde imellem Saxofon og digital processering) 

” Det er optur når et værk, beat eller projekt lykkedes” – og denne følelse er optur alene såvel som i sammenspil med andre. Som udgangspunkt jagter Rune de længere oplevelser i form af EP, Album eller musik/lyd til film, da han kan få lov til at dyrke temaet/stemningen så meget i dybden som muligt.  

Rune er ikke styret af genrer eller om det skal være simpelt eller kompliceret. Han er draget af et autentisk, ægte og risikofyldt lydbillede. Den klassiske Less Is More bliver byttet ud med the right is more i jagten på de bedst mulige musikproduktioner. Rune skifter imellem leg og at vende det hele på hovedet til omhyggelig og stædig perfektionisme, hvor argumenterne skal være iorden og intet sker uden grund. Rune kan forklarer hvert et tilvalg og fravalg af lyd i sine produktioner. Men det er vigtigt at holde fast i den nysgerrige og kreative leg – for selvom han også holder af at nørde og tage de rigtige beslutninger i forbindelse med færdiggørelse af tracks, er det det det nysgerrige væsen han stadig er drevet af. Noget haner beæret over at få lov fortsat at undersøge i dybden og vende på hovedet i enrum og i sammenspil med andre. 

Rune Lak - Live

Tidligere: Oliver Dengsø, ENLAKO, DJ

Stadig: Ahead, Beaden, Solo

…………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Rune Lak - Filmkomponist og lyddesigner

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Rune Lak - Kunstner

Ud fra et dogmeinspireret synspunkt indhenter Rune Lak forskellige former for materiale og via forskellige kunstneriske processer skabes konceptuelle lydværker og installationer, der går i dybden og præsenterer nye klicheer og kontraster indenfor emner som frihed, mindfullness og socialkonstruktivisme. Der arbejdes ud fra et bæredygtigt og fleksibelt udgangspunkt og skabte værker  kan både præsenteres alene, i sammenspil med andre værker eller omdannes for at imødekomme en bestemt lokation. Rune skifter imellem at arbejde alene og være i og udviklings -, sparringsproces, fortolkning og samarbejde med andre. 

Han værner om helhedsindtrykket og at de forskellige fragmenter skal bidrage til styrkelsen af den samlede fortælling og skabe den så populært omtalte røde tråd. Han krydser formater for at blive klogere på sin kunst og fortællingen på hvorfor og hvordan. Fra en nysgerrig motiverende glæde til en fascination af en dystopisk formidling skabes 
udgangspunkter, universer, forsøg og invitationer og det kan opleves i kaos såvel som en afbalanceret lethed.  

Rune finder og kan gå fra ro til kaos i kunsten og lærer enormt meget i de kunstneriske processer med for ham nyere materiale. (alt andet end lyd) Der er mange opdagelser og fejl der ikke har gjort sig, hvilket gør processen nysgerrig og det kunstkreative mindset får lov at vokse vildt indenfor de ikke fortalte begrænsinger. 

Udvalgte Værker og Installationer

Tråde

En lyserød lysende garnjungle der i sin enkelthed rummer mange indtryk!

Over 100 km. Tråde falder fra oven og skaber teksturfyldte mønstrer og rum. Trådene dufter og lokker og giver dig lyst til at betragte, fifle og røre.

Billeder af Tråde omkring artist Roysan og publikum er fra The Pink Experince No. I, Aarhus Lydkunst Festival 2021, UngK og The Pink Experience No. II, Spot Festival 2022.

Billeder af SLØR omkring artist Sasha Masakowski og publikum er fra The Pink Experince No. I, Aarhus Lydkunst Festival 2021, UngK. SLØR har udover været udstillet på Carpark Festival 2021 samt The Pink Experience No. II, Spot Festival 2022.

SLØR

  • SLØR slynger og snor sig
  • SLØR er hævet over dig
  • SLØR er passioneret og krigerisk
  • SLØR er transparent men reflekterer i lyset
  • SLØR er alsidig og bestemt
  • SLØR tager forskellige former
  • SLØR er imødekommende men uopnåelig

Værket SLØR er fremstillet af tynde gennemsigtige finslidte tekstiler, der i sin helhed skaber et reflekterende og bølgende slør over dit fysiske væsen.

The Pink Experience

Igennem farven pink undersøges forskellige materialer og omdannes til kraftfulde, rolige og omsluttende oplevelser. The Pink Experience er en serie-installation og en åben bevægelse der undersøge nuancerne omkring pink og lyserød. Der arbejdes med at skabe en koncentreret og dybdegående helhedsoplevelse man som gæst kan gå på opdagelse i. 

The Pink Experience er en kombination af værkerne Tråde og SLØR i sammenspil med andre kunstnere og deres værker. Ud fra en målsætning om at gå i dybden i det simple og sammen med andre kunstnere og teknikere skabe et nyt univers i det eksisterende rum. Et udgangspunkt af tekstur, duft, farver og lyd går vi sammen med publikum på nysgerrig opdagelse. En fortsættelse af idéen om at ved at skifte de vante omgivelser, oplever vi det velkendte og hinanden som noget nyt og anderledes. Men hvad sker der? 

The Pink Experience havde premiere i 2021 under Aarhus Lydkunst Festival i UngK Kirken på Nørre Alle, Aarhus. Udover Tråde og SLØR kunne man opleve Syntese (Formede Tæpper) af Cecilie Mai Sommer, Live Visuals af Analog Glasur,  Musik af Roysan, Bjørn Svin, 00 970 (Palæstina), Sasha Masakowski (USA).

I 2022 kunne man opleve The Pink Experience No. II i forbindelse med Spot Festival 2022, i Theater Åbne Sal på Godsbanen Aarhus. Her var designet meget anderledes fra første version og mere fokuseret som en klassisk performancestage. Her kunne man udover Tråde, SLØR og Syntese opleve visuals af Synkron, Beathwork Facilitation af Anna Kathrine samt musik af Mira Siegel, Astrid Sonne og ELCA.


Aquatic

Hvordan opleves det, når musik sendes gennem vand? Kan vi kontrollere dets udtryk, eller må vi overgive os til elementet og være fleksible?

Aquatic er en signalvejs-installation, der tvinger musiker og/eller lydkunstner til at interagere med vandets filtrering. Instrumenter som saxofon, trommer, harpe, sang, fløjte, klaverstrenge og elektronisk musik performances live og sendes via undervandshøjtalere lyden der afspiller lyden under vand. I vandet opfanges signalet af fire hydrofoner, der hver er repræsenteret på landjorden af en højtaler i et et quadrofonisk højtalersystem. På den måde kan man hører livemusikken igennem vand uden at blive våd. Publikum kan selv vælge om de vil opleve musikken over, under eller igennem vandet.

Aquatic er et interaktivt eksperiment, der inviterer teknikere, kunstnere og publikum til at gå på opdagelse i lydens rejse gennem vand. Beskueren har mulighed for at opleve musikkens rejse igennem vand, via højtalere, der danner et auditivt udtryk i hele havnebadsområdet. Herudover, er der mulighed for at hoppe i vandet, og opleve koncerterne med hele kroppen.

Aquatic har været en fast del af Aarhus Lydkunstfestival siden 2020, og har medført til mange fantastiske musikoplevelser og krydsninger af andre formater. Artister, kunstnere og performere der har været en del af Aquatic: Bjørn Svin, Thor Arnarsson, Lowly, Lasse Enøe, Sune Pors, Sylfide, Drum Circle, Puyain Sanati, Kenton Slash Demon, Jakob Thorkild, P.O Jørgens, Tomas Raae, IKI, AMMAR808, Aavaat, Anastasia Kristensen, Lowly, Mikkel Oldrup, Johan Varøe, Mira Siegel Johanna Elina, Sulkunen, Line Rothmann, AYA, Oliver Valentin, Anna Kathrine, Ojnsnolr. Aquatic er skabt af Rune Lak og udviklet af kunstnergruppen SIMA, (Rune Lak & Thsepo Mapeka)

Ocean

Alle verdens have, det ro og vildskab i et sæt konkylieformede headphones på et styk tømmer!

I menneskets søgen på fysisk og psykisk velvære, drager vi mod havet. For at slippe for veje, byers lydforurening og overdøvende tendenser, søger vi efter ro ved mere øde og uberørte kyster.

Havets kontinuerlige rolige bevægelser virker beroligende på krop og sind. Hertil kan havet opføre sig ustyrligt, og at stå overfor det brusende, susende element og blive blæst igennem, kan slippe dig fri fra egne tankespind – og give en følelse af frihed.

Hvordan end du bruger havet, har du mulighed for at tage dertil via værket Ocean. Tag en af de udvalgte lydkilder op til øret, plug dig i en lydindgang og drøm dig væk til havets fjerne, øde kyster.

Ocean udstillet på Aarhus Lydkunstfestival 2020 – Musikken i filmen har ikke noget med selve værket at gøre.

Grounding

Interaktiv ASMR-lydinstallation, hvor man, med mikrofoner på skoene, , undersøger teksturen og det auditive i underlaget man betræder.

Beskrivelse
Installationen går ud på at deltager med kontaktmikrofoner fastgjort på skoene, undersøger det underlag man betræder. Signalet sendes igennem en effektkæde og afspilles tilfældigt i et otte kanalers højtalersystem. I effektkæden er der forskellige automatiserede effekter der vil være med til at udfordrer lytteren på den auditive virkelighedsfornemmelse. 

For en mere solo-intim oplevelse kan kontaktmikrofoner kan skiftes ud med dynamiske og surround skiftes ud med headset.

Lokalets gulv er delt op i forskellig naturlige underlag så som grus, græs, blade, sølvpapir osv. Lyduniverset bevæger sig mellem virkelighed og fiktion.  Fx vil et det kunne lyde som om man går rundt i vand og et andet område vil elementer man betræder have toner. Rummets belysning er minimal og hovedsageligt belyst med floodlight I gulvhøjde. På den måde skærpes fokus på de forskellige teksture man betræder.

Forklaring
’’Grounding.’’ går i korte træk ud på at lade lytter stoppe op og blive opmærksom på lydene omkring sig. Vi lever i et samfund med høj hastighed, hvor en gåtur ofte handler om målsætningen at komme fra A-B og gerne hurtigst muligt. Ofte kombineret med underholdning som musik, podcast eller video, vi konstant modtager via vores smartphone. Grounding skaber opmærksomhed på det simple og inviterer til at stoppe op og finde kvalitet, ro og nydelse i de lyde, der skabes i interaktionen mellem sko og underlag. Lydmixet er inspireret af ASMR, hvor lydene er mixet helt frem så man kan få alle detaljer med.

Grounding er udstillet 1 gang i 2019 i Musikkens Hus Aalborg. 

Gronding er beskrevet som imaginært værk i kunstmagasinet Cypress No. I: 2019

D-Rune - The Piece

Ligesom Grounding tager The Piece udgangspunkt i at stoppe op og gå på stedet. Hvad sker der når man giver fødderne ører og mærker sig frem med hørelsen fremfor at føle interaktionen mellem fod, sko og underlag. The Piece er en stillestående fortælling der kommer vidt omkring i forskellige verdner, årstider og generelt tid og rum. The Piece er et samlet lydværk brudt op i 9 brudstykker på en samlet udgivelse. Udover fodspor, effekter og ambiente universer akkompagneres hele seancen af klassisk klaver spillet af Agnus Deí, dogmedirigeret af Rune Lak. Det hele ligger op til en stillestående rejse hvor der leges med tid, rum og stedfornemmelse. Hvor du rejser hen er op til dig, men værket The Piece inviterer til ro og fordybelse anført af høresansen. 

The Piece bleve første gang fremført live som en del af en intro-installation som opvarmning til release koncert med Mira Siegel.

D-Rune - Past

Fire lydfortællinger med fokus på stillestående opgør og flugt

Disse værker blev første gang performet som helhed i Nordkraft, i forbindelse med Lydkunst Safari i Aalborg 2019.

Hudsult

I forbindelse med den internationale sundhedskrise 2020 lukkede Danmark stort set hele samfundet ned. Begreber som lockdown og hudsult florerede hyppigt, og var en stor del af den nye tilværelse, vi alle måtte tilpasse os i.

Midt under lockdown rakte kunstner Rune Lak ud via internet og telefon og gav en række forskellige mennesker opgaven om at indspille memoer, hvor de indtalte, hvorfor de savnede et kram, hvad de savnede ved et kram og af hvem, savnede de et kram. For… hvad er et godt kram?

Det førte til en masse spændende beretninger og fortællinger, der rummer længsel, fortvivlelse, savn og håb.

Ud af disse memoer har Rune Lak produceret en lydcollage og transskriberet memoerne, der tilsammen udgør installationen Hudsult. Hudsult kan opleves i Aarhus Domkirkes Badehus i forbindelse med Aarhus Lydkunstfestival.

Hudsult blev udstillet i 2020 i Aarhus Domkirkes Badehus på Aarhus Ø, som en del af Aarhus Lydkunstfestival 2020.

Rune Lak - Projektledelse

……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….……………………….

Scroll to Top